Kuinka suojautua?

Koska pneumokokki leviää pisaratartuntana ja käsikosketuksen välityksellä, on hyvä käsihygienia tärkeässä roolissa kokkibakteereista eroon pääsemisessä. Tiesitkö muuten, että ihmisillä on suurempi riski levittää taudinaiheuttajia kättelemällä kuin suutelemalla?

Katso videotietoisku pneumokokilta suojatumisesta tästä

 

Hygienia

Käsienpesu on yksi hyvä tapa suojautua pneumokokin aiheuttamilta taudeilta. Kunnollinen käsienpesu on muutakin kuin nopea hulautus veden alla. On hyvä opetella itse ja opettaa myös lapset pesemään kädet oikein.

 

Elämäntavat

Liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla on suuri vaikutus terveyteen. Riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin voit pienentää myös:

  • lopettamalla tupakoinnin

  • käyttämällä alkoholia vain kohtuudella

  • huolehtimalla influenssarokotuksista

  • huolehtimalla erityisen hyvin käsihygieniasta influenssa-aikaan

  • perussairauksien hyvällä hoidolla

 

Kenen pitäisi rokottautua?

Yksi tapa suojautua pneumokokkitaudeilta on rokottautuminen. Lapsilla pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja annetaan neuvolassa.

Katso, ketkä ovat suuremmassa riskissä sairastua pneumokokkitautiin

Tärkeä fakta

 

Kansallisen rokotusohjelman ulkopuoliset pneumokokkirokotukset

Aikuisena rokottautumisesta huolehtii aikuinen itse. Kutsumattomat pneumokokkivieraat pysyvät aikuisista loitommalla yhdellä kertarokotuksella. THL suosittaa riskiryhmiin kuuluville ensisijaisesti konjugaattirokotetta (PCV13). Näyttö konjugaattirokotteiden tehosta lapsilla ja epäsuorasta tehosta muun väestön keskuudessa on kiistaton.

Lue lisää pneumokokkirokotteista: www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/pneumokokkirokote

Kysy lisää rokotustarpeestasi lääkäriltä.

Rokottautuminen ei suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, aivokalvotulehduksilta eikä yleisinfektioilta. Niitä aiheuttavat monet bakteerit ja virukset.

Tärkeä fakta

 

Miten ja missä rokottautua?

  • Ota yhteyttä terveysasemaan keskustellaksesi rokotustarpeestasi.
  • Jos lääkäri on tunnistanut pneumokokkirokotustarpeesi, hän määrää sinulle rokotteen. Käy apteekissa lunastamassa resepti.
  • Varaa aika rokotukseen terveydenhoitajalta.

 

Yksinkertaisimmillaan voi rokottautua yhdellä ja samalla käynnillä, esim. yksityisellä lääkäriasemalla tai työterveyshuollossa. Rokottautuminen pneumokokkitauteja vastaan onnistuu useilla paikkakunnilla myös influenssarokottaumisen yhteydessä. Kysy lisää omalta terveysasemaltasi tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

 

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.