Kenen pitäisi rokottautua?

Rokottautumista puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta vastaan suositellaan riskialueilla pysyvästi asuville kolme vuotta täyttäneille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja (viikkoja, kuukausia) riskialueilla ja liikkuvat metsässä ja maastossa sekä matkailijoille, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Ruotsissa ja Keski-Euroopassa.

 

Kenelle rokottautuminen TBE:tä vastaan ei sovi?

Alle yksivuotiaille ei anneta TBE-rokotetta.

 

TBE ja matkailu

Lomasuunnitelmia tehdessä on hyvä tutustua kohdealueen TBE-tilanteeseen. Erityisesti silloin, jos matkalla on tarkoitus liikkua luonnossa, esim. vaeltaa, ratsastaa, pelata golffia, osallistua koiranäyttelyyn alueilla, joissa voi olla punkkeja. Voit tiedustella rokottautumisen hintaa apteekista tai lääkäriasemalta.

Tarkista TBE-riskialueet täältä

 

Liittyykö puutiaisaivotulehdusrokotukseen haittavaikutuksia?

Tavallisimmat puutiaisaivokuumerokotukseen liittyvät haittavaikutukset ovat pistospaikan reaktioita, kuten kipu ja punoitus.

 

Mihin vuodenaikaan suojautuminen on hyvä aloittaa?

Suojautuminen puutiaisaivokuumetta vastaan rokottautumalla suositellaan aloittamaan hyvissä ajoin, mieluiten kylmänä vuodenaikana. Tällöin suoja on paras mahdollinen punkkikauden alkaessa. Perusrokotussarjan toinen annos suositellaan annettavaksi kuukausi ensimmäisen pistoksen jälkeen ja kolmas annos valmisteesta riippuen 5–12 tai 9–12 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Tämän jälkeen suojaa tehostetaan 3–5 vuoden välein.

 

Rokottautuminen ja kananmuna-allergia

Kerro ennen rokottautumista lääkärille kananmuna-allergiasta (yliherkkyys kanan tai munan proteiinille), koska rokotteessa voi olla jäämiä kananmunan valkuaisaineista. Jos pystyt syömään kananmunaa sisältäviä ruokia (esim. pannukakkua, sokerikakkua), voit todennäköisesti rokottautua. Jos olet voimakkaasti allerginen lateksille, keskustele rokotteen sopivuudesta lääkärin kanssa.

 

Rokottautuminen ja reuma ja muut autoimmuunisairaudet

Jos sinulla on joku autoimmuunisairaus, esim. nivelreuma, punahukka tai MS-tauti, rokottautumisesta on aina keskusteltava etukäteen hoitavan lääkärin kanssa.

 

Missä ja miten voi rokottautua?

Kysy rokottautumisesta TBE:tä vastaan yksityisiltä lääkäriasemilta sekä terveyskeskuksista. Kevään ja kesän aikana liikkuu lisäksi rokotebusseja, joista rokotteen saa ilman erillistä lääkärikäyntiä. Riittää kun saapuu paikalle aikataulun mukaisesti. Rokottautumisen hintaa voit kysyä apteekista tai lääkäriasemaltasi. Lääkäriasemilla ja rokotebussissa veloitetaan myös toimenpidemaksu.

 

Lue lisää rokottautumisesta TBE:tä vastaan

http://www.rokotustieto.fi/torjuttavat-taudit
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00047
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.