Miten punkeilta voi suojautua?

Kun liikut sellaisilla alueilla, joilla punkkeja esiintyy, hyvä suojautumiskeino on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Laita housun lahkeet saappaiden tai sukkien sisään. Kun käytät vaaleita vaatteita, punkit on helpompi havaita. Myös päivittäinen punkkitarkastus on hyvä tehdä, jos on liikkunut alueella, jossa on punkkeja. Punkkisyyni on erityisen tärkeä borrelioosin ehkäisyssä. Saatavilla on myös erilaisia punkkikarkotteita, mutta niiden tehoa ei ole tieteellisesti osoitettu.

 

Punkkitarkastukset eivät suojaa puutiaisaivotulehdukselta

TBE-virus tarttuu jo muutamassa minuutissa, kun virusta kantava punkki puree ihmistä. Päivittäinen punkkisyyni ei estä siis puutiaisaivokuumeen tarttumista, jos punkki on jo ehtinyt tarttua ihmiseen.

Puutiaisaivokuumeelta eli TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla. TBE-virusta kantaa  noin 1,6 prosenttia punkeista. Kuitenkin pahimmillaan jo yksi punkinpurema voi tartuttaa puutiaisaivotulehduksen.

Kysy lisää suojautumisesta terveydenhuollon ammattilaiselta.

 

Kauanko puutiaisaivotulehdusta vastaan on voinut rokottautua?

Puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta vastaan on voinut suojautua rokottautumalla jo useamman vuosikymmenen ajan.

 

Miksi ei pidä puhua punkkirokotteesta?

Punkkirokote on harhaanjohtava termi, sillä TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, ei itse punkeilta eikä muilta punkkien välittämiltä taudeilta kuten borrelioosilta. TBE-rokote ei estä punkkeja puremasta, joten siksikään punkkirokote ei ole kuvaava nimitys.

 

Lue lisää rokottautumisesta

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.