Jos punkki puree

Voidaan laskea, että "punkki puree" Suomessa ihmistä noin puoli miljoonaa kertaa vuosittain. Puutiaisen pistossa väkäsekäs imukärsä auttaa puutiaista pysymään ihoon kiinnittyneenä veriaterian ajan, joskus jopa usean vuorokauden verran. Punkki voi irrottautua kuitenkin myös itsestään (tai raapaisusta), joten puutiaisen havaitseminen ei ole välttämätön edellytys puutiaisen välittämän infektion saamiselle.

Punkki pureutuu lapsilla usein ylävartaloon. Punkkisyyniä tehtäessä on hyvä tutkia myös päänahka ja korvantaustat. Ihoon pureutunut punkki on irrotettava mahdollisimman pian punkkipihdeillä, koska tartunnanaiheuttajat, kuten borreliabakteerit, siirtyvät punkista 1−2 päivässä. TBE-virustartunta sen sijaan siirtyy nopeammin, lähes välittömästi punkin pureutuessa ihoon.

 

Punkin irrotus

  • Punkin poisto tehdään kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkkiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin. Katso filmi ”Miten punkki poistetaan”.
  • Älä purista punkkia äläkä peitä sitä rasvalla, koska silloin taudinaiheuttajat siirtyvät helpommin punkista verenkiertoon.
  • Punkin pureman hoito: puhdista punkin puremakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.
  • Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla. Infektioriski ei kasva, vaikka punkin poistaminen kokonaisena ei onnistu.
  • Jos olet epävarma, kysy neuvoa terveydenhoitohenkilöstöltä milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
  • Tarkkaile punkin puremajälkeä. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.