Missä punkin voi kohdata?

Punkkeja on Suomessa koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Mitä etelämpänä ja mitä lähempänä merta ollaan, sitä enemmän punkkeja eli puutiaisia on, olipa maasto oikeastaan millaista hyvänsä. Runsaasti punkkeja on rannikon kosteilla, runsaan aluskasvillisuuden alueilla. Etelä-Suomessa puutiaisia löytyy havumetsistäkin. Punkki voi lymyillä vaikkapa lenkkipolun varrella, rantaheinikossa, golfkentän raffilla, ratsastusreitin heinikossa, agilitykentän reunalla tai sienimetsässä. Punkit viihtyvät myös mustikkametsissä, joka johtunee sen punkeille sopivista kosteusolosuhteista.

 

Punkit viihtyvät leudossa ja kosteassa

Kalenteria tärkeämpi mittari punkkien aktiivisuudelle on lämpötila, sillä punkit aktivoituvat, kun mittari näyttää päivällä vähintään +5°C. Punkkien runsaus rannikolla selittynee osittain ilman kosteudella ja lämpötilalla lähellä maanrajaa. Meren ansiosta talvi on leudompi rannikolla, mikä auttaa punkkikantaa selviämään talvesta.

 

Vesi rajoittaa

Puutiainen tarvitsee ruokaa eli lämminverisiä eläimiä, kuten jyrsijöitä, jäniksiä tai peuroja, joista se saa tarvitsemansa veriateriat. Puutiainen ruokailee isäntäeläimen nahassa muutaman päivän ajan ja pudottautuu pois. Punkki jää putoamispaikalle, eikä liiku itsekseen pitkiä matkoja. Lähellä oleva vesi rajoittaa eläinten liikkeitä, minkä vuoksi punkki jää usein lähelle aluetta, josta se tarttui isäntäeläimeen. Tämä selittää runsaat punkkikannat rannikoilla.

 

Punkkien levinneisyys

Suomessa punkkeja on tavattu lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa.

Punkit oleilevat luonnossa metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla, eli kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa. Lyhyeksi leikattu nurmikko ei kuulu puutiaisten suosikkipaikkoihin, mutta niitä saattaa olla myös puutarhassa ja puistoissa.

Jos liikut luonnossa TBE-riskialueilla, esim. harrastat vaellusta, golfaat, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, suunnistat, kiipeilet, harrastat puutarhanhoitoa, veneilet saaristossa, käyt koiranäyttelyissä ja muissa koiraurheilutapahtumissa, voi olla erityisesti syytä harkita suojautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan rokottautumalla.

Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta.

 

Tutustu Suomen riskialuekarttaan tästä

Tutustu Euroopan riskialuekarttaan tästä

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.