Punkkien levinneisyys

Suomessa punkkeja on tavattu lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa.

Punkit oleilevat luonnossa metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla, eli kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa. Lyhyeksi leikattu nurmikko ei kuulu puutiaisten suosikkipaikkoihin, mutta niitä saattaa olla myös puutarhassa ja puistoissa.

Jos liikut luonnossa TBE-riskialueilla, esim. harrastat vaellusta, golfaat, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, suunnistat, kiipeilet, harrastat puutarhanhoitoa, veneilet saaristossa, käyt koiranäyttelyissä ja muissa koiraurheilutapahtumissa, voi olla erityisesti syytä harkita suojautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan rokottautumalla.

Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta.

 

Katso kartasta, missä TBE-tapauksia on todettu Suomessa

Riskialueet – Suomi
Näytä suurempana

 

Katso kartasta Euroopan TBE-riskialueet

Riskialueet – Eurooppa
Näytä suurempana

 

Katso myös THL:n riskialueiden kartoitustulokset

 

  1. Tartuntataudit Suomessa 2014, 2015, 2016 ja 2017. THL https://thl.fi /fi /web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri/tartuntataudit-suomessa-vuosiraportit 
  2. Laaksonen M ym. Crowdsourcing-based nationwide tick collection reveals the distribution of Ixodes ricinus and I. persulcatus and associated pathogens in Finland. Emerging Microbes & Infections 2017;6, doi:10.1038/emi.2017.17 
  3. Zecken.de Das infoportal, https://www.zecken.de/en/tbe-europe, haettu 23.1.2019

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.