Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Totta vai tarua?

5 faktaa punkin levittämistä taudeista – puutiaisaivotulehdus eli TBE (Tick-Borne Encephalitis) ja borrelioosi

 • Puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä vastaan voi suojautua rokottautumalla.
 • Vakavia neurologisia oireita aiheuttavaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa.
 • Yleisemmin esiintyvää borrelioosia ei voi ennaltaehkäistä rokottautumalla.
 • Borrelioosia sen sijaan voidaan hoitaa antibiooteilla.
 • Borrelioosi on huomattavasti yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus.

 

5 faktaa: Miten välttyä punkin levittämiltä taudeilta?

 • Tarkista iho päivittäin, jos oleskelet alueella, joissa punkkeja esiintyy. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.
 • Suojaudu tarvittaessa puutiaisaivotulehdusta vastaan rokottautumalla.
 • Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja pitkälahkeisiin vaatteisiin liikkuessasi ulkona luonnossa riskialueilla.
 • Muista, että punkit liikkuvat myös varhain keväällä ja myöhään syksyllä.
 • Tarkista matkalle lähtiessäsi, kuuluko kohde TBE-riskialueisiin.

 

5 faktaa: Mitä tehdä, jos huomaa punkin puraisseen?

 • Poista punkki ihosta mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.
 • Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla, kynsilakalla tmv.
 • Puhdista haavakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.
 • Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla.
 • Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

 

5 faktaa: Punkin elämästä

 • Punkki eli puutiainen on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen, joka aikuisena on 3–4 millimetrin kokoinen.
 • Punkki viihtyy parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla – esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Punkin elinikä on 2–4 vuotta.
 • Elääkseen punkki tarvitsee yhden veriaterian vuodessa.
 • Puutiainen ei osaa lentää eikä hypätä. Se odottaa sopivaa isäntäeläintä aluskasvillisuudessa ja tarttuu etujaloillaan uhriinsa.
 • Punkkikausi alkaa Suomessa yleensä huhti-toukokuussa ja kestää loka-marraskuuhun asti.

 

Totta vai tarua punkeista

Punkkivaara vaanii lepikossa

TARUA/TOTTA

Puutiainen viihtyy aluskasvillisuudessa sekä maaperässä. Lehdot ovat parhaita puutiaispaikkoja. Otollisia ovat myös kosteat rantaniityt ja kangasmetsät eli mm. mustikan suosimat alueet. Turun yliopiston Seilin saarella tekemien tutkimusten mukaan punkki viihtyi yllättäen parhaiten havumetsässä. Yleisen harhaluulon vastaisesti punkki ei myöskään pudottaudu puusta pahaa-aavistamattoman ohikulkijan niskaan, vaan nousee ruohonkortta pitkin maaperästä apajille, ja tarttuu eturaajoillaan kortta viistävään ohikulkijaan noin 20 cm korkeudelta.

 

Punkit liikkuvat vain kesällä

TARUA

Kalenteria parempi väline punkkien seuraamiseen on lämpömittari. Borrelioosin ja TBE:n esiintymishuippu on elokuussa. Siitä huolimatta punkit voivat aktivoitua jopa maalis-huhtikuussa, jos lämpötila nousee päivällä yli viiden asteen. Käytännössä punkkeihin voi törmätä lumettomana aikana.

 

Punkki kannattaa poistaa laittamalla sen päälle voita tai kynsilakkaa

TARUA

Rasva tai kynsilakka tukehduttaa puutiaisen ja voi saada sen ”oksentamaan” eli tyhjentämään sisältönsä ihoon, mikä voi lisätä borrelioositartunnan vaaraa. Punkki poistetaan punkkipihdeillä tai kapeakärkisillä pinseteillä. Puutiaisen päähän tartutaan napakalla otteella ja vedetään sen jälkeen tasaisesti ihosta pois päin, ei pyörittäen.

 

Anna punkin imeä loppuun ennen kuin irrotat sen

TARUA

Puutiaisen ruokailu kestää tyypillisesti reilun viikon, joskus jopa pidempään. Ei kannata jäädä odottamaan ruokailun päättymistä: mitä pidempään puutiainen on kiinnittyneenä ihoon, sitä todennäköisemmin se ehtii tartuttaa borrelioosin. Ensimmäisen vuorokauden ajan borrelioositartunnan riski on hyvin pieni. Sen sijaan puutiaisaivokuume (TBE) tarttuu jopa minuuteissa.

 

Puutiaisenpuremaan tarvitsee aina ottaa antibioottikuuri

TARUA

Vain osa punkeista kantaa borreliaa, ja vain osa bakteeria kantavista puutiaisista siirtää sen ihmiseen. Pääsääntöisesti suositus on, että puutiaisenpuremaa hoidetaan, jos siitä tulee oireita. Oireeton purema ei vaadi toimenpiteitä. Keskustele asiasta lääkärin kanssa.

 

Punkki voi tulla kotiin eläimen turkissa ja siirtyä ihmiseen

TOTTA

Koirat ja kissat keräävät herkästi punkkeja heinikoista ja pusikoista. Kiinnittymätön puutiainen vaeltelee helposti vielä pitkään ja saattaa siirtyä esimerkiksi petivaatteisiin ja siitä edelleen ihmiseen. Jos puutiainen on jo kiinnittynyt eläimeen, on epätodennäköistä, että se irrottautuu ja siirtyy ihmiseen.

Jättipunkki voi juosta ihmisen kiinni

TARUA Suomessa on kyllä tehty ensimmäiset havainnot jättikokoisesta Hyalomma-punkista, jota on tavattu aikaisemmin lähinnä Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Euroopassa, mutta liikkuvan ihmisen perässä tämä punkki ei kuitenkaan pysy. Maassa makaavaan eläimeen tai ihmiseen se sen sijaan voi tarttua. Kotoisista, yhteen veriateriaan vuodessa tyytyvästä Ixodes-suvun puutiaisesta poiketen Hyalomma-punkki nauttii peräti kaksi ensimmäistä veriateriaa samasta uhrista. Jättipunkin ei uskota selviävät Suomen talvesta ja todennäköisyys törmätä siihen Suomen luonnossa on äärimmäisen pieni.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.