Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Missä suojaa tarvitaan?

Punkit oleilevat luonnossa metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla eli kaikkialla, missä on sopivaa kasvillisuutta ja riittävän kosteaa. Lyhyeksi leikattu nurmikko ei kuulu puutiaisten suosikkipaikkoihin, mutta niihin saattaa törmätä myös puutarhassa ja puistojen hoitamattomilla alueilla sekä golfkentillä väylien ulkopuolella.

Punkkeja on Suomessa koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Mitä etelämpänä ja mitä lähempänä merta ollaan, sitä enemmän punkkeja eli puutiaisia on, olipa maasto oikeastaan millaista hyvänsä. Runsaasti punkkeja on rannikon kosteilla, runsaan aluskasvillisuuden alueilla. Etelä-Suomessa puutiaisia löytyy havumetsistäkin. Punkki voi lymyillä vaikkapa lenkkipolun varrella, rantaheinikossa, golfkentän raffilla, ratsastusreitin heinikossa, agilitykentän reunalla tai sienimetsässä. Punkit viihtyvät myös mustikkametsissä, joka johtunee sen punkeille sopivista kosteusolosuhteista.

Punkit viihtyvät leudossa ja kosteassa

Kalenteria tärkeämpi mittari punkkien aktiivisuudelle on lämpötila, sillä punkit aktivoituvat, kun mittari näyttää päivällä vähintään +5°C. Punkkien runsaus rannikolla selittynee osittain ilman kosteudella ja lämpötilalla lähellä maanrajaa. Meren ansiosta talvi on leudompi rannikolla, mikä auttaa punkkikantaa selviämään talvesta.

Punkit aktivoituvat kun mittari näyttää +5

Vesi rajoittaa

Puutiainen tarvitsee ruokaa eli lämminverisiä eläimiä, kuten jyrsijöitä, jäniksiä tai peuroja, joista se saa tarvitsemansa veriateriat. Puutiainen ruokailee isäntäeläimen nahassa muutaman päivän ajan ja pudottautuu pois. Punkki jää putoamispaikalle, eikä liiku itsekseen pitkiä matkoja. Lähellä oleva vesi rajoittaa eläinten liikkeitä, minkä vuoksi punkki jää usein lähelle aluetta, josta se tarttui isäntäeläimeen. Tämä selittää runsaat punkkikannat rannikoilla.

TUTUSTU SUOMEN RISKIALUEKARTTAAN TÄSTÄ

TUTUSTU EUROOPAN RISKIALUEKARTTAAN TÄSTÄ

Luonnossa liikkujan harrastukset

Erityisesti, jos liikut luonnossa ja harrastat vaellusta, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, golfaat, suunnistat, harrastat puutarhanhoitoa, veneilet saaristossa, käyt paljon koiranäyttelyissä tai muissa koirakokeissa, on syytä miettiä suojautumista punkeilta. Jo yksi punkin purema voi altistaa TBE-viruksen aiheuttamalle puutiaisaivotulehdukselle tai Borrelia-bakteerin aiheuttamalle borrelioosille. Borrelioosia vastaan ei voi rokottautua, mutta puutiaisaivotulehdukselta eli TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat alueet

 • Ahvenanmaa,
 • Kemin eteläiset kaupunginosat,
 • Kotkan saaristo,
 • Kustavi,
 • Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosa,
 • Lohjanjärven saaristoalue,
 • Parainen,
 • Raahen Preiskarin saari, 
 • Simo.

Muita THL:n määrittelemiä TBE-riskialueita

 • Espoo,
 • Hailuoto,
 • Kirkkonummi,
 • Kotka,
 • Lapinlahti,
 • Lappeenranta,
 • Lohja,
 • Luoto,
 • Naantali,
 • Taipalsaari,
 • Turku.
 • Lisäksi Helsingissä Etelä-Laajasalon, Jollas/Villingin sekä Kivinokan alueet.

Onko TBE:n suhteen enää täysin turvallisia alueita?

Suomessa on alueita, joissa puutiaisaivotulehdusvirusta on punkeissa runsaasti. Puutiaisaivotulehdusta (puutiaisaivokuumetta) aiheuttavaa TBE-virusta esiintyi Suomessa vuosikymmenien ajan vain tietyissä paikoissa. 2000-luvulla on joka vuosi tullut ilmi uusia paikkakuntia, joissa on todettu TBE-tartuntoja. Ei voida enää sanoa, ettei tietyllä alueella varmasti esiintyisi TBE-virusta. Alueilla, joilla on punkkeja, saattaa olla myös TBE-virusta kantavia punkkeja. Ne tapaukset, joissa tartunnan saanut sairastaa vain lievän taudin, jossa on flunssan kaltaisia oireita, jäävät diagnosoimatta TBE-tapauksiksi, ja tällöin riskialuekarttakin jää vajaaksi.

Tunnettuja riskialueita ovat Ahvenanmaa, Turun ja Kotkan saaristot, Simo ja Parainen. Kansallisen rokotusohjelman ilmaisiin rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa tai Raahen edustalla Preiskarin saaressa sekä ne, jotka asuvat vakituisesti tai oleilevat ja liikkuvat luonnossa pikiä aikoja kesäaikana Paraisilla tai Simossa Paraisilla.

Vakituisesti Ahvenanmaalla asuvat saavat myös ilmaiset ohjelmarokotteet. Asiantuntijoiden mukaan riskialueilla ulkona liikkuvien ihmisten kannattaa harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. Myös muilla alueilla asuvien kannattaa miettiä rokottautumista TBE:tä vastaan, jos viettää aikaa lumettomaan aikaan metsässä tai muualla luonnossa. TBE-riskialueita on myös yleisesti muualla Euroopassa. Matkailijoiden kannattaakin tarkistaa rokotussuojansa myös TBE:n osalta. Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa, TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta.

Vaikka tauti on Suomessa harvinainen, on maassamme kuitenkin useita riskialueita.

 

Tutustu TBE-tapausten esiintyvyyteen Suomessa

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.