TBE-rokote, eli puutiaisaivokuumerokote

Miksi ei pidä puhua punkkirokotteesta?

Punkkirokote on harhaanjohtava termi, sillä TBE-rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta, ei itse punkeilta eikä muilta punkkien välittämiltä taudeilta kuten borrelioosilta. TBE-rokote ei estä punkkeja puremasta, joten siksikään punkkirokote ei ole kuvaava nimitys.

Mihin vuodenaikaan suojautuminen on hyvä aloittaa?

Suojautuminen puutiaisaivokuumetta vastaan rokottautumalla suositellaan aloittamaan hyvissä ajoin, mieluiten kylmänä vuodenaikana. Tällöin suoja on paras mahdollinen punkkikauden alkaessa.

Missä ja miten voi rokottautua?

Kysy rokottautumisesta TBE:tä vastaan yksityisiltä lääkäriasemilta sekä terveyskeskuksista. Kevään ja kesän aikana liikkuu lisäksi rokotebusseja, joista rokotteen saa ilman erillistä lääkärikäyntiä. Riittää kun saapuu paikalle aikataulun mukaisesti. Rokottautumisen hintaa voit kysyä apteekista tai lääkäriasemaltasi. Lääkäriasemilla ja rokotebussissa veloitetaan myös toimenpidemaksu.

Liittyykö puutiaisaivokuumerokotukseen haittavaikutuksia?

Tavallisia TBE-rokotteen haittavaikutuksia ovat pistosalueen paikallisoireet, kuten punoitus, kuumotus, kipu ja turvotus. Rokotetulle voi tulla ohimeneviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, huonovointisuutta ja väsymystä. Joskus ilmenee jäsenten särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta. Kuume on yleinen oire erityisesti pienillä lapsilla, ja sitä on esiintynyt lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Iho-oireet tai varsinaiset yliherkkyysreaktiot ovat harvinaisia.

Rokotetta on käytetty jo pitkään, ja tänä aikana sitä on annettu kymmeniä miljoonia annoksia. Ajallisesti rokotuksen jälkeen ilmaantuneet neurologiset oireet ovat olleet hyvin harvinaisia: niitä on tullut noin yhdelle miljoonasta rokotetusta. Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta ja kestävät muutamia vuorokausia. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Rokotteen annostus ja aikataulu

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Perusrokotussarjan toinen annos suositellaan annettavaksi kuukausi ensimmäisen pistoksen jälkeen ja kolmas annos valmisteesta riippuen 5–12 tai 9–12 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Tämän jälkeen suojaa tehostetaan 3–5 vuoden välein.

Ensimmäisen TBE-rokotteen antama suoja on noin 40–50 %, toisen jo 97–98 %. Kolmannen rokotteen saanut saa suojan 3 vuodeksi. Kolmen vuoden kuluttua perussarjan jälkeen (3 annosta) otetaan ns. tehosterokote (1 annos), joka antaa suojan jo 5 vuodeksi (valmisteesta riippuen 50 tai 60 vuotta täyttäneillä 3 vuodeksi).

Muista ylläpitää rokotesuojaasi

Ylläpidä rokotesuojaasi

Toisin kuin borrelioosilta, TBE-viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta (eli puutiaisaivokuume) voi suojautua rokottautumalla. On myös tärkeää, että ylläpidät saatua rokotesuojaa huolehtimalla tehosteiden ottamisesta ajallaan.

 

Voit tutustua TBE-rokottautumisen aikatauluihin THL:n sivuilta

Tunnetko koti- tai mökkipakkakuntasi TBE-tilanteen?

Punkkeja on tavattu Suomessa lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.