Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Viheriön kutsu

Golfin suosio on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Yhä useampi golffari kiertää Suomea kokeillen eri kenttiä ja ulkomaille suuntautuvista pelireissuista on tullut laajalti harrastajien huvia. Euroopassa riittää toinen toistaan upeampia kenttiä, ja valmiita golfmatkoja voi ostaa vaikka suoraan netistä. Kun mukana on suomalainen matkanjohtaja, voi itse täysin keskittyä pelaamiseen.

 

Uusia kohdemaita

Englanti, Espanja ja Irlanti ovat kautta aikain olleet Euroopassa golfin ykkösmaita. Mutta kokeilemisen arvoisia kenttiä on myös hieman vähemmän tunnetuissa maissa. Viime aikoina suosiotaan golfin pelaajien keskuudessa on kasvattanut Bulgaria. Mustan meren rannalla on runsaasti uusia kenttiä. Toinen maa, jota ei ehkä ihan ensimmäisenä tulisi ajatelleeksi golfkohteeksi, on Saksa. Maan yllättävän monipuolinen kenttätarjonta kattaa peräti 700 kohdetta. Muita vinkkejä uusia golfkohteita kaipaavalle voisivat olla vaikkapa Tšekki, Itävalta sekä Slovenia.

 

Punkki voi piileskellä raffilla

Suurin piirtein samaan aikaan ensimmäisten golffarien kanssa talviuniltaan heräävät myös punkit. Niihin voi törmätä sekä Suomen että Keski- ja Etelä-Euroopan golfkentillä. Väylien ulkopuoliset alueet ovat otollisia näille kooltaan pienille mutta aiheuttamansa haitan puolesta suurille pedoille. Punkki odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta, sopivaa uhria. Lyhytlahkeiset housut ja -hihaiset paidat helpottavat punkin pääsyä iholle. Punkki tarttuu raajoillaan ohikulkevaan, tai vaikkapa raffilta palloaan etsivään, pelaajaan ja voi vaeltaa useita tunteja iholla etsien sopivaa kiinnittymiskohtaa. Sellaisen löydettyään punkki vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy paikoilleen jopa useiden päivien ajaksi. Purressaan punkki ruiskuttaa puuduttavaa ainetta, joten punkin puremaa tuskin tuntee.

 

Yksi purema voi riittää

Punkki voi tartuttaa viruksen ihmiseen heti purressaan. Virus voi pahimmillaan aiheuttaa puutiaisaivotulehduksen (TBE). Toisin kuin borrelioosilta, TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla. Monet suosituista golfkentistä sijaitsevat kohonneen riskin alueella Suomessa ja Euroopassa. Tutustu TBE:n riskialueisiin ja katso sijaitseeko lempikenttäsi tai matkakohteesi kohonneen riskin alueella.

 

TBE kartalla Suomessa ja Euroopassa

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.