Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Vinkkejä luonnossa liikkuvalle

Kaunis ilma saattaa houkutella metsäretkelle myös tottumattomamman luonnossa liikkujan. Vaikka sen suurempia vaaroja ei suomalaisessa metsässä olekaan, kannattaa huolehtia muutamasta perusasiasta, jotta huvi- marja- tai sieniretkestä tulee mahdollisimman mukava.

 

Kunnon kengät

Luotettava jalkinevaihtoehto metsään kelillä kuin kelillä ovat kumisaappaat. Tukevat vaellusjalkineet ovat hyvät epätasaisessa maastossa liikuttaessa. Kunnon kengät suojaavat sekä oksilta että käärmeiltä. Sukat ehkäisevät hiertymiä, mutta rakkolaastari kannattaa silti sujauttaa taskuun, sillä hikoilevat jalat hiertyvät helpommin rikki.

 

Älä eksy!

Etenkin jos olet liikkeellä yksin, muista lähtiessäsi ilmoittaa jollekulle, että olet lähdössä metsään. Tutussa maastossa on helppo liikkua, mutta oudompi metsä saattaa tehdä tepposet. Etenkin, jos olet keskittynyt marjojen tai sienten tiirailuun ja kuljet katse maassa, saatat ihan huomaamatta joutua hukkaan. Älypuhelin on oiva apu suurimassa osassa Suomea, sillä verkkojen ulkopuolella olevia alueita on enää harvassa.

 

Muista juoda

Varjoisassakin metsässä voi aurinkoisella kelillä tulla kuuma. Jos olet ajatellut viihtyä luonnossa hetkistä pidempään, kannattaa mukaan varata vettä. Mikään ei estä ottamasta reppuun kunnon eväitä. Mikäs sen ihanampaa kun kattaa piknikki kannonnokkaan ja nautiskella luonnonrauhasta vaikkapa kahvia siemaillen.

 

Entäs ötökät?

Metsässä liikkuu lukematon määrä erilaisia siivekkäitä pörriäisiä ja mönkiviä öttiäisiä. Hyttys- ja mäkäräsuoja karkottaa osan, mutta esimerkiksi hirvikärpäsiä vastaan on suojauduttava vähän järeämmillä keinoilla. Vaikka niitäkin vastaan on karkotteita, on hirvikärpäshattu tai huppari varmempi vaihtoehto.

Pienestä koostaan huolimatta riesana sitäkin suurempi peto on puutiainen eli punkki. Se viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus. Eli juuri siellä, missä on parhaat marja-ja sienimaastot. Punkki odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta, että sopiva uhri kulkee ohi. Lyhytlahkeiset housut ja -hihaiset paidat helpottavat punkin pääsyä iholle. Marjastajan ja sienestäjän paljaat kädet ovat punkille oiva tarttumapinta. Punkki tarttuu raajoillaan ohikulkijaan ja voi vaeltaa useita tunteja iholla etsien sopivaa kiinnittymiskohtaa. Sellaisen löydettyään punkki vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy paikoilleen jopa useiden päivien ajaksi. Purressaan punkki ruiskuttaa puuduttavaa ainetta, joten punkin puremaa tuskin tuntee.

 

Varustaudu vaatteilla

Kun liikut sellaisilla alueilla, joilla punkkeja esiintyy, hyvä suojautumiskeino on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Laita housun lahkeet saappaiden tai sukkien sisään. Kun käytät vaaleita vaatteita, punkit on helpompi havaita. Myös päivittäinen punkkitarkastus on hyvä tehdä, jos on liikkunut luonnossa alueella, jossa on punkkeja.

 

Puutiaisaivotulehdus eli TBE on pahimmillaan vakava tauti

Punkki voi heti purressaan tartuttaa ihmiseen TBE-viruksen, joka voi aiheuttaa puutiaisaivotulehduksen. Toisin kuin borrelioosilta, TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla. Tutustu TBE:n riskialueisiin Suomessa ja Euroopassa ja tarkista sijaitseeko omat marja- ja sieniapajasi kohonneen riskin alueella.

 

Lue lisää suojautumisesta

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.