Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Antibioottiresistenssi

Antibioottiresistenssi on yksi vuosisadan merkittävimmistä maailmanlaajuisista terveysuhista. Se tarkoittaa bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja vastaan. Suomessa antibioottien teho on edelleen melko hyvä, mutta maiden välillä on isoja eroja. Esimerkiksi EU:ssa pahin tilanne on Italiassa ja Kreikassa. Intian kävijöistä jopa neljä viidestä kantaa suolistossaan resistenttejä bakteereita matkan jälkeen.

 

Globaali ongelma

Antibioottiresistenssi on kasvava, maailmanlaajuinen ongelma. Resistentit infektiot aiheuttavat maailmassa vuosittain jopa noin 1,27 miljoonaa kuolemaa. Määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa. Erityisen huolestuttavaa on se, että 39 prosenttia tautitaakasta aiheutuu bakteereista, jotka ovat vastustuskykyisiä myös karbapeneemeille ja kolistiinille.

Rokottaminen on yksi keino torjua antibioottiresistenssiä. Rokotteilla voidaan ennaltaehkäistä infektioita ja näin ollen vähentää antibioottien tarvetta sekä vaikeuttaa resistenttien bakteerien leviämistä.

 

Vähemmän tulehduksia, vähemmän lääkkeitä

Suomessa tehdyssä pneumokokkirokotetutkimuksessa todettiin, että rokotetuille lapsille määrättiin 8 % vähemmän antibiootteja hengitystietulehdusten vuoksi kuin rokottamattomille. Rokottaminen vähentää myös yleisiä hengitystietulehduksia kuten välikorvatulehduksia, jolloin antibioottejakin tarvitaan vähemmän.

 

Tulevaisuudessa lisää aseita taisteluun

Antibioottiresistenssin vastainen taistelu vaatii voimien yhdistämistä eri toimijoiden kesken. Tietoisuutta ja toimia antibioottien käytön vähentämiseksi ja kohdentamiseksi on lisättävä. Antibioottien käytön seurannan ja uusien antibioottien kehittämisen lisäksi avainasemassa on ennaltaehkäisy, josta meistä jokainen voi ottaa henkilökohtaista vastuuta. Päivittäisen hygienian ja käsienpesun lisäksi voimme huolehtia rokotussuojan ylläpidosta ja täydentämisestä.

Nykyisten rokotusten hyödyntämisen lisäksi tutkimus- ja kehitystyö uusien rokotteiden löytämiseksi on erittäin tärkeää. Ehkä yksi käänteentekevä esimerkki antibioottiresistenssin vastaisessa taistelussa olisivat uudet bakteereihin purevat rokotteet sekä yhä useampiin, myös virusperäisiin, hengitystietulehduksiin tepsivät rokotteet.

 

Lue lisää

https://www.terveydentukena.fi/terveys-ja-hyvinvointi/antibioottiresist…

https://www.pfizer.fi/ajankohtaista/blogit/taistelu-jota-ei-ammusten-ka…

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.