Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Koira suojattu, entä omistaja?

Näyttelypaikat, agilityradat sekä metsäkokeet ovat usein sellaisilla alueilla, joilla myös punkit viihtyvät. Kenttien reunustojen pitkä ruohikko ja esimerkiksi rantaheinikko ovat otollisia piilopaikkoja näille pienille pedoille. Koira- ja kissaihmiset ovat yleensä hyvin tietoisia punkeista ja niiden lemmikille aiheuttamista haitoista. Punkin poisto on useille kesällä jokapäiväistä puuhaa.

Koirat ja kissat keräävät herkästi punkkeja heinikoista ja pusikoista ja voivat kantaa epämiellyttäviä ötököitä mukanaan sisätiloihin, sänkyyn ja sohvalle. Kiinnittymätön puutiainen vaeltelee helposti vielä pitkään ja saattaa siirtyä esimerkiksi petivaatteisiin ja siitä edelleen ihmiseen. Jos puutiainen on jo kiinnittynyt eläimeen, on epätodennäköistä, että se irrottautuu ja siirtyy ihmiseen.

Lemmikin punkkitartuntoja voi ehkäistä erilaisilla kemiallisilla valmisteilla, kuten liuoksilla ja pannoilla. Ihmisille nämä lemmikeille suunnatut tuotteet eivät sovellu.

Punkit kulkeutuvat helposti lemmikin välityksellä

Punkki koiralla

Koira oirehtii, ihminen yleensä ei

Harvinaista anaplasmoosia aiheuttava Anaplasma phagocytophilum -bakteeri tarttuu lähinnä koiriin, hevosiin, nautaeläimiin ja lampaisiin. Myös ihmisellä on havaittu yksittäisiä tapauksia, jotka yleensä ovat lieviä ja paranevat itsestään.

Anaplasmoosin yleisimmät oireet koiralla ovat kuume, väsymys ja syömättömyys. Ontuminen, jäykät liikkeet ja liikkumishaluttomuus ovat myös yleisiä oireita. Harvinaisempia oireita ovat runsas juominen ja virtsaaminen, yskä, hengitysvaikeudet, verenvuodot ja hermosto-oireet.

Oireiden perusteella on käytännössä mahdotonta tehdä taudinmääritystä, joten anaplasmoosin varmistamiseen tarvitaan eläinlääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen lisäksi laboratoriotutkimuksia. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoito tehoaa yleensä hyvin ja oireet lievittyvät muutamassa vuorokaudessa hoidon aloittamisesta. Anaplasmoosi ei yleensä kroonistu, kuten borrelioosille on tyypillistä. Taudista parantuneet koirat ovat kuitenkin alttiita uudelle tartunnalle.

Anaplasmoosi eläimillä

Koiran kanssa näyttelymatkalla

Kesä on koiranäyttelyharrastajien kulta-aikaa. Eipä taida olla ainuttakaan kesäviikonloppua, jolloin ei jossain päin Suomea tai Baltiaa olisi näyttely. Koiran kanssa matkustaminen on varsin mutkatonta, jos on valmistautunut reissuun huolellisesti etukäteen. Etenkin ulkomaille suunnattaessa on syytä tarkistaa asia jos toinenkin ja varautua myös mahdollisiin yllätyksiin.

Suuntana Baltia?

Etenkin, jos käyt ulkomailla koiranäyttelyissä ja muissa koiraurheilutapahtumissa, sinun on syytä tutustua punkkien levinneisyyteen ja ennen kaikkea puutiaisaivokuumetta aiheuttavan TBE-viruksen esiintymisalueisiin. Koiranäyttelyiden suhteen suositulla Baltian alueella TBE:n riski on huomattavasti suurempi kuin Suomessa.

Tutustu TBE:n riskialueisiin Suomessa ja Euroopassa, ja katso, onko sinun syytä harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Matkalla Suomessa

Matkalla Euroopassa

Muut eritoten eläimiin tarttuvat taudit

Koko joukko mikrobeja borrelialajien ja TBE-viruksen (puutiaisaivokuumeviruksen) ohella voi tarttua puutiaisista eläimiin. Suomessa kyseeseen tulevat ainakin babesiat sekä mahdollisesti riketsiat ja coxiellat. Kaikki koti- ja tuotantoeläimemme, joita puutiaiset pistävät, voivat saada puutiaisista myös mikrobitartuntoja. Koirilla, kissoilla, naudoilla ja hevosilla esiintyy tärkeinä puutiaisvälitteisinä kuumetauteina babesioosia ja anaplasmoosia, jotka ihmisellä taas ovat Suomessa erittäin harvinaisia tai ainakin huonosti tunnettuja.

 

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.