Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Puutiaisaivokuumeen (TBE) ja borrelioosin erot

Punkkien eli puutiaisten levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus (TBE), eroavat selvästi toisistaan. Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE). Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta sitä vastaan ei voi suojautua rokottautumalla. Puutiaisaivotulehdus eli TBE on viruksen aiheuttama tauti, joka on pahimmillaan hyvin vakava. Sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. TBE:ltä eli puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua rokottautumalla.

 

Tarttuminen

Borrelioosissa tartunnanaiheuttajan siirtyminen puutiaisesta ihmiseen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. TBE-virus sen sijaan tarttuu jo muutamassa minuutissa, kun virusta kantava punkki puree ihmistä. Päivittäinen punkkisyyni on siis pätevä suojautumiskeino borrelioosilta, mutta puutiaisaivokuumeen tarttumista se ei estä, jos punkki on jo ehtinyt tarttua. Sama punkki voi kantaa sekä borreliabakteeria että TBE-virusta.

 

Esiintyminen

Borrelioosi on huomattavasti TBE:tä yleisempi. Viime vuosina Suomessa on raportoitu vuosittain noin 2000 borrelioositapausta. Vuonna 2019 TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus todettiin 69 potilaalla. Puutiaisaivotulehdustapausten määrät ovat viime vuosina olleet kasvussa.

Todelliset määrät tartuntojen kohdalla ovat suurempia, sillä tilastoihin päätyvät vain laboratoriotesteissä varmistetut tapaukset. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kuudesosa punkeista kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta kantaa puolestaan noin 1,6 prosenttia punkeista.

 

Punkkien levittämien tautien erot

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.