Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Jos punkki puree

Voidaan laskea, että "punkki puree" Suomessa ihmistä noin puoli miljoonaa kertaa vuosittain. Puutiaisen pistossa väkäsekäs imukärsä auttaa puutiaista pysymään ihoon kiinnittyneenä veriaterian ajan, joskus jopa usean vuorokauden verran. Punkki voi irrottautua kuitenkin myös itsestään (tai raapaisusta), joten puutiaisen havaitseminen ei ole välttämätön edellytys puutiaisen välittämän infektion saamiselle.

Punkki pureutuu lapsilla usein ylävartaloon. Punkkisyyniä tehtäessä on hyvä tutkia myös päänahka ja korvantaustat. Ihoon pureutunut punkki on irrotettava mahdollisimman pian punkkipihdeillä, koska tartunnanaiheuttajat, kuten borreliabakteerit, siirtyvät punkista 1−2 päivässä. TBE-virus sen sijaan siirtyy nopeammin, lähes välittömästi punkin pureutuessa ihoon.

TBE-virus tarttuu välittömästi.

Punkin purema on huomaamaton

Ihmistä purevat erityisesti nymfit ja aikuiset puutiaiset. Ihminen saa suurimman osan tartunnoista nymfin puremasta. Puremajälki voi olla huomaamaton ja myös oireeton. Nymfin pienen koon (1–2 mm) takia purema jää usein huomaamatta. Vaikka ihoon kiinnittyessään puutiainen vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy tiukasti, sen pisto ei tunnu, sillä puutiainen erittää sylkirauhasistaan puuduttavia ja veren hyytymistä estäviä aineita. Jos puutiainen on TBE-viruksen kantaja, se siirtää viruksen syljen mukana saaliiseensa.

Punkin kiinnittyminen ihoon

Punkki pysyy paikallaan päiviä, jopa yli viikon. Veren hyytymistä estävien aineiden avulla puutiainen saa aikaan pistokohtaan ihon alle pienen verilammikon, josta se imee verta. Siivilöityään tarvitsemansa ravintoaineet se palauttaa punasoluja ja nestettä takaisin, jolloin puutiainen voi tartuttaa isäntäeläimeen, tai ihmiseen, suolistossaan kantamiaan taudinaiheuttajia kuten borreliaa.

Miten punkki irroitetaan?

Milloin punkin pureman takia pitää mennä lääkäriin?

Pelkkä puutiaisen purema ei ole aihe mennä lääkäriin, antibioottikuuriin eikä myöskään verikokeisiin. Apteekeissa saatavana oleva tai internetistä tilattava ns. punkkitesti (eli puutiaisen testaaminen sen suhteen, sisältääkö se borreliaa) ei myöskään ole tarpeellinen: vaikka punkki borreliaa kantaisikin, sen saamisen riski ihmiselle on tutkimusten mukaan vain 4 %, joten siinäkään tapauksessa ennalta ehkäisevää antibioottilääkitystä ei suositeltaisi.

Yli 5 cm:n läpimittainen, laajentuva punoitus yli viikon kuluttua puremasta on varma merkki varhaisvaiheen borreliainfektiosta. Punoitus voi puuttua tai olla epämääräinen ja ensioireet borreliatartunnan saaneella voivat olla myös sairauden tunnetta, lihas- ja nivelsärkyä. Punkin poisto ihmisestä välittömästi pureman jälkeen estää borrelioosin tarttumisen. Puutiaisaivokuume on yleensä akuutti kaksivaiheinen sairaus, joka ilmenee aluksi noin viikon kuluttua tartunnasta lievänä kuumeena ja epämääräisinä yleisoireina kuten pään- ja lihassärkynä.

Ensioireista noin parin viikon päästä kehittyy osalle TBE-tartunnan saaneista taudin toinen vaihe, johon kuuluu tyypillisesti korkea kuume sekä niskajäykkyys ja päänsärky. Osalla potilaista esiintyy vakavampia aivo- ja hermosto-oireita, esimerkiksi halvauksia. Taudista voi jäädä myös pysyviä jälkioireita.

Mitä vanhempana tartunnan saa, sitä todennäköisemmin taudinkulku on vakava. Lapsilla vakavat aivo-oireet ja jälkioireet ovat harvinaisia. Taudin toisessa vaiheessa on verenkierrossa todettavissa vasta-aineita TBE-virukselle.
Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta sairastunutta potilasta seurataan ja hoidetaan oireenmukaisesti yleensä sairaalassa.

 

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.