Diabetes ja pneumokokki
Diabetes altistaa erilaisille tartuntataudeille, kuten pneumokokkisairauksille. Suojautumalla infektioilta ja hoitamalla diabetesta hyvin voit silti elää hyvää arkea.
Monelle tulee yllätyksenä tieto, että diabeetikoilla on perusterveitä ihmisiä suurempi riski sairastua erilaisiin infektiotauteihin, kuten esimerkiksi bakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.
Keuhkokuumeen saa vuosittain n. 60 000 henkilöä Suomessa, ja heistä lähes puolet tarvitsee sairaalahoitoa. Tavallisin keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri on pneumokokki. Sairastuneista noin 45 000 on yli 65-vuotiaita. 65 vuotta täyttäneillä diabeetikoilla on miltei kolminkertainen riski sairastua keuhkokuumeeseen verrattuna terveisiin saman ikäisiin.
Keuhkokuume on useimmiten raju tauti, joka vaatii pitkän toipumisajan. Tämä voi tarkoittaa ikäviä poissaoloja töistä sekä lomamatkojen peruuntumisia. Yleisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, yskä, hengenahdistus sekä kylki- tai vatsakipu.
Sairastumisriskiä nostavat myös krooniset tulehdukselliset sairaudet, sydänsairaudet sekä erilaiset keuhkosairaudet, kuten astma ja keuhkoahtaumatauti. Myös pitkäaikainen suun kautta otettava kortisonihoito heikentää vastustuskykyä.
Suojautuminen keuhkokuumeelta
Riskiryhmässä oleville rokottautuminen influenssavirusta ja pneumokokkibakteeria vastaan ovat hyviä tapoja ehkäistä bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume on tavallinen influenssan jälkitauti. Rokottautuminen ei suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, sillä niitä aiheuttavat myös muut bakteerit ja virukset.
Sairaalahoitoa vaativat keuhkokuumeet näyttävät olevan hieman kohtalokkaampia diabeetikoille kuin terveille.
Diabetes lisää myös muiden pneumokokkitautien riskiä. Niitä ovat aivokalvontulehdus, korvatulehdus, poskiontelotulehdus ja verenmyrkytys. Aivokalvontulehduksen oireita ovat päänsärky ja korkea kuume, verenmyrkytys taas aiheuttaa nopean yleiskunnon romahduksen.
Aikuistyypin diabetes altistaa lisäksi sydäntaudeille, jotka ovat pneumokokkitautien merkittävä riskitekijä.
Suojautuminen on terveyden ylläpitoa
Voit vaikuttaa sairastumisalttiuteesi elämällä terveellisesti ja huolehtimalla sairauksien ennaltaehkäisystä. Hyvä käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää. Sen lisäksi tasapainoinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta parantavat vastustuskykyäsi ja auttavat elimistöä kamppailemaan infektioita vastaan. Diabeetikkona voit harkita myös rokottautumista pneumokokkia vastaan. Keskustele asiasta lääkärin tai hoitajan kanssa. Jos ammattilainen on tunnistanut tarpeesi rokottautumiseen, hän kirjoittaa sinulle reseptin. Hae sen jälkeen rokote apteekista ja varaa aika rokottautumiseen terveydenhoitajalta.
Lapsilla pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja rokote annetaan neuvolassa. Aikuisilla tarpeellisista rokotuksista huolehtimisen tulisi olla vakiintunut osa terveyden ylläpitoa samaan tapaan kuin esimerkiksi hammaslääkärissä käynti.
Pneumokokkibakteeri on vaaraksi etenkin ikääntyneille
Pneumokokki on infektiotauteja aiheuttava bakteeri. Erilaisia pneumokokkeja on löydetty runsaat 90, joista noin 30 aiheuttaa valtaosan taudeista.
Pneumokokkibakteeri on merkittävä taudinaiheuttaja paitsi lapsilla, myös aikuisilla ja erityisesti ikääntyneillä. Pikkulapset ovat riskissä sairastua pneumokokkitauteihin vielä kehittymättömän immuunijärjestelmän vuoksi.
Ikä on tärkeä vakavien pneumokokkisairauksien riskitekijä, sillä vastustuskyky heikkenee iän myötä, ja ihmisestä tulee alttiimpi infektioille. Myös eri sairaudet heikentävät immuunipuolustusta ja lisäävät pneumokokkitautien riskiä.
Altistavia sairauksia ovat diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, krooniset tulehdukselliset sairaudet, keuhkoahtaumatauti ja astma sekä muut krooniset keuhkosairaudet. Muita altistavia tekijöitä ovat immuunipuutokset, kuten syöpä, elinsiirrot sekä pysyvä immunosuppressiivinen lääkitys esimerkiksi reuman hoidossa.
Tupakointi, runsas alkoholin käyttö sekä sydämen ja maksan vajaatoiminta lisäävät pneumokokkisairauksien riskiä entisestään.