Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Näyttelymatkalle koiran kanssa?

Kesä on koiranäyttelyharrastajien kulta-aikaa. Eipä taida olla ainuttakaan kesäviikonloppua, jolloin ei jossain päin Suomea tai Baltiaa olisi näyttely. Koiran kanssa matkustaminen on varsin mutkatonta, jos on valmistautunut reissuun huolellisesti etukäteen. Etenkin ulkomaille suunnattaessa on syytä tarkistaa asia jos toinenkin ja varautua myös mahdollisiin yllätyksiin.

 

Näyttelyyn lähtijän muistilista

  • Tarkista hyvissä ajoin koirasi osalta kohdemaan madotus- sekä rokotussuositukset.
  • Muista tarkistaa rokotussuositukset myös itsesi kohdalta.
  • Varaa matolääkkeet ja tarvittaessa huolehdi punkkisuojasta.
  • Tutustu kohdemaan ja mahdollisten kauttakulkumaiden liikennesääntöihin ja tiemaksuihin.
  • Majoitusta valitessasi muista mainita koirasta ja kysy lemmikeistä menevät ekstramaksut.
  • Varaa laivapaikka ja tarvittaessa koiralle häkkipaikka tai lemmikkihytti. Muista, että kesällä laivan autokansi saattaa olla tukahduttavan kuuma.
  • Katso sääennuste, mutta varaudu myös siihen, että ennusteesta poiketen voi sataa tai paistaa.
  • Teltta tai muu aurinkosuoja saattaa tulla tarpeeseen, sillä kaikilla näyttelypaikoilla ei ole varjoa. Muista myös tuoli.
  • Tutustu aikatauluihin, kehäkarttaan ja reittiohjeisiin etukäteen.
  • Pakkaa näyttelyreppuun myös käsidesiä, aurinkosuojaa ja ötökkäkarkotetta.
  • Muista näyttelykirje, numerolaput, koiran paperit (ainakin kopio) ja molempien passit.
  • Varaa auto- ja laivamatkalle koiralle ja itsellesi riittävästi vettä.
  • Muista, että koiraa ei saa helteellä jättää autoon edes hetkeksi!

 

Koira suojattu, entä omistaja?

Näyttelypaikat, agilityradat sekä metsäkokeet ovat usein sellaisilla alueilla, joilla myös punkit viihtyvät. Kenttien reunustojen pitkä ruohikko ja esimerkiksi rantaheinikko ovat otollisia piilopaikkoja näille pienille pedoille. Koira- ja kissaihmiset ovat yleensä hyvin tietoisia punkeista ja niiden lemmikille aiheuttamista haitoista. Punkin poisto on useille kesällä jokapäiväistä puuhaa. Lemmikit voivat kantaa epämiellyttäviä ötököitä mukanaan sisätiloihin. Lemmikin punkkitartuntoja voi ehkäistä erilaisilla kemiallisilla valmisteilla, kuten liuoksilla ja pannoilla.

Ihmisille nämä lemmikeille suunnatut tuotteet eivät sovellu. Punkin tarttumista ei juurikaan edes huomaa. Se ottaa kiinni raajoillaan ohikulkijasta ja voi vaeltaa useita tunteja iholla etsien sopivaa kiinnittymiskohtaa. Sellaisen löydettyään punkki vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy paikoilleen jopa useiden päivien ajaksi. Purressaan se ruiskuttaa puuduttavaa ainetta, joten punkin puremaa ei tunne. Kokonsa puolesta punkki on niin ikään huomaamaton. Nymfivaiheessa olevalla yksilöllä on mittaa vain vaivaiset 1–2 mm.

Punkin pääsyä iholle voi estää oikeanlaisella vaatetuksella. Borrelioosia voi ennaltaehkäistä päivittäisellä punkkisyynillä, sillä borreliabakteeri tarvitsee useita tunteja, jopa vuorokauden siirtyäkseen punkista ihmiseen. Punkin välittämä TBE-virus sen sijaan siirtyy heti punkin pureutuessa ihoon. TBE on pahimmillaan vakava sairaus eikä siihen ole hoitokeinoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokottautuminen ei suojaa borrelioosilta, jota sen sijaan voidaan hoitaa antibiooteilla.

 

Suuntana Baltia?

Etenkin, jos käyt ulkomailla koiranäyttelyissä ja muissa koiraurheilutapahtumissa, sinun on syytä tutustua punkkien levinneisyyteen ja ennen kaikkea puutiaisaivokuumetta aiheuttavan TBE-viruksen esiintymisalueisiin. Koiranäyttelyiden suhteen suositulla Baltian alueella TBE:n riski on huomattavasti suurempi kuin Suomessa.

Tutustu TBE:n riskialueisiin Suomessa ja Euroopassa, ja katso, onko sinun syytä harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta vastaan.

 

Tutustu riskialueisiin

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.