Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Tietoa punkeista

Puutiainen, tutummin punkki, on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen. Punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus.

Suomesta on tavattu noin 1 500 eri punkkilajia, joista puutiainen ja taigapunkki levittävät muun muassa yleisesti tunnettuja tauteja: borrelioosia ja TBE:tä eli puutiai­sai­vo­kuu­metta. La­jit ovat ulko­näöl­täänkin hy­vin saman­kal­taiset. Nii­den vä­liset erot käy­vät il­mi vas­ta mikros­koopin avulla.

 

Puutiainen & Taigapunkki.

Punkin elinvaiheet

Punkin elinikä on 2–4 vuotta, ja se kehittyy muutaman kymmenesosamillimetrin kokoisesta toukasta 3-5 millimetrin aikuiskokoon.

Puutiainen käy elämänsä aikana läpi kolme eri kehitysvaihetta: larvasta eli toukasta nymfiksi ja sen jälkeen aikuiseksi. Jokaisessa vaiheessa se tarvitsee veriaterian kehittyäkseen edelleen. Suomen ilmastossa kehitys vaiheesta toiseen kestää noin vuoden.

Punkin elinvaiheet.

 

Punkin elinympäristö

Puutiainen on aktiivinen vähintään viiden asteen lämpötilassa. Puutiaiskausi kestää Suomessa tavallisesti jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on pidempi.

Ollessaan aktiivinen punkki odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta, että sopiva eläin kulkee ohi. Tyypillisiä isäntäeläimiä punkille ovat hiiret ja myyrät, mutta myös suuret nisäkkäät, ja joskus ihminen. Verta imevillä Ixodes -suvun puutiaisilla ei ole silmiä. Ne tunnustelevat eturaajoissaan olevan erityisen elimen avulla ympäristöään ja aistivat sen avulla hiilidioksidia, hajuja sekä liikettä. Punkki tarttuu etujaloillaan ohikulkevaan uhriinsa.

Katso video - Irroita punkki oikein
Punkki on huomaamattoman pieni ja sen puremaakaan tuskin tuntee. Katso tekstitetyltä videolta miten punkki tarttuu ihmiseen ja miten irroitat sen oikein.

Lue tarkemmat ohjeet punkin irroittamiseen täältä

Löysitkö punkin?

Lue kuinka punkki poistetaan oikein.

Miten suojautua punkeilta?

Punkin pääsyä iholle voi estää oikeanlaisella vaatetuksella. Borrelioosia voi ennaltaehkäistä päivittäisellä punkkisyynillä. TBE:ltä eli puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokottautumalla.

Puutiaisiavokuume TBE ja punkki

Tietoa puutiaisaivokuumeesta (TBE)

Punkin välittämä aivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume) on harvinainen, mutta pahimmillaan vakava sairaus, joka voi tarttua ihmiseen. 

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.