Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Tietoa puutiaisaivokuumeesta

Punkin välittämä aivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume, puutiaisaivotulehdus, Kumlingen tauti, engl. Tick Borne Encephalitis) on harvinainen, mutta pahimmillaan vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. 

TBE-virusta on mm. pikkujyrsijöissä. Ne eivät itse sairastu, mutta virus voi siirtyä jyrsijöistä punkkiin ja punkin syljen mukana seuraavaan eläimeen tai ihmiseen, jota punkki puree. Lemmikit, suuret nisäkkäät tai linnut voivat kuljettaa infektoituneita punkkeja pitkiäkin matkoja.

TBE Suomessa

Suomessa on todettu viime vuosina noin 60–160 puutiaisen levittämää aivotulehdustapausta. Vuonna 2023 TBE-tapauksia oli jopa 160, vaikka vuoden 2023 puutiaisaivotulehduksen seurantakausi oli poikkeuksellisesti vain yhdeksän kuukautta.

Suomessa puutiaisen levittämää aivotulehdusta esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla ja lounaisrannikolla. Tartuntoja on todettu muun muassa Uudellamaalla, Lappeenrannassa, Luodossa ja Naantalissa. 

TBE-tapaukset Suomessa 2005-2023.

Lue lisää THL:n kartoittamista riskialueista

TBE:n tavallisimmat oireet

Puutiaisaivotulehdus etenee kahdessa vaiheessa. Aikaa punkin puremasta ensimmäisiin oireisiin voi kulua vajaasta viikosta jopa neljään viikkoon. Oireita ilmaantuu noin 10–30 prosentille tartunnan saaneista. Puutiaisaivotulehduksen saaneelle kehittyy flunssankaltaisia oireita, kuten lievää kuumetta sekä pään- ja nivelsärkyä. Vaivat kestävät noin viikon, jonka jälkeen useimmat sairastuneet paranevat ja saavat elinikäisen immuniteetin. 

TBE:n tavallisimmat oireet.

Noin kolmanneksella ensimmäisen vaiheen oireita saaneista tauti etenee keskushermostotulehdukseksi. Potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskan jäykkyyttä, valonarkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muitakin neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kramppeja ja halvausoireita. He tarvitsevat välitöntä hoitoa. Diagnoosi varmennetaan verinäytteestä ja selkäydinnesteestä.
 

TBE:n hoito

Puutiaisaivokuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa ja toipilasaika on usein pitkä. Kuolleisuus puutiaisaivokuumeeseen on pieni, noin 0,5–1 prosenttia, mutta jopa 40 prosenttia taudin saaneista saa pitkäkestoisia oireita, kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia.
 

TBE-tartunnalta voi suojautua rokottautumalla

TBE:hen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote. Jos oleskelee pitkiä aikoja sellaisilla alueilla, joilla TBE:tä esiintyy, kannattaa harkita rokottautumista sitä vastaan. Jokainen Ahvenanmaalla asuva yli 3-vuotias on kansallisen rokotusohjelman puitteissa ollut oikeutettu maksuttomaan TBE-rokotuksen aloitussarjaan vuodesta 2006 lähtien.

Ahvenanmaalaisten lisäksi kansallisen rokotusohjelman puitteissa maksuttoman TBE-rokotteen aloitussarjan saavat tietyillä riskialueilla asuvat tai siellä vähintään 4 viikkoa kesäaikaan oleilevat.

Maksuttomaan TBE-rokotteeseen ovat oikeutettuja seuraavilla alueilla vakinaisesti tai kesäasunnossa asuvat:

  • Ahvenanmaa
  • Espoon Suvisaaristo
  • Helsingin Karhusaari
  • Kemi; Takajärvi-Haukkari, Pikku Berliini-Hepola, Veitsiluoto, Ajos ja Peurasaari
  • Kirkkonummi; Luoman ja Masalan alueet
  • Kotkan saaristo
  • Kustavi
  • Lappeenranta; Sammonlahti ja Kuusimäki-Lavola
  • Lohja; Lohjanjärven saaristoalue sekä Ojamon, Kirkniemen, Lylyisen/Hormajärven ja Vohloisen/Virkkalan alueet
  • Parainen
  • Raahen saaristo Preiskari
  • Raasepori; Bromarv
  • Simo
  • Sipoon saaristo
  • Tohmajärvi

Rokottautumista on hyvä harkita, jos oleskelet pitkiä aikoja sellaisella alueella, jossa TBE:tä esiintyy, erityisesti jos liikut luonnossa (vaeltelu, metsästys, marjojen poimiminen jne.). Muilla alueilla Suomessa TBE-rokotus ei kuulu yleiseen rokotusohjelmaan, vaan se on ns. vapaaehtoinen rokotus, joka maksetaan itse.

Lue lisää rokottautumisesta täältä

Saaristomaisema.

Oleiletko TBE-riskialueella?

Puutiaisten määrä on kasvanut voimakkaasti Suomessa ja Euroopassa.

Kenen pitäisi rokottautua, ihmiset niityllä

Kenen pitäisi rokottautua?

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.